Lumiukko&Villasukkatapahtuma

15.3.2022

Lumiukkoja ja pitkiä liukuja

Laskiaissunnuntain aurinkoinen sää houkutteli niin aikuisia kuin lapsiakin mäenlaskuun ja ulkoiluun. Kokkokalliolla järjestetty Lumiukko & Villasukka –tapahtuma keräsikin mukavasti väkeä paikalle. Suurin mielenkiinto oli mäenlaskussa, jossa hurjaa kyytiä ottivat niin lapset kuin aikuisetkin mitä erilaisimmilla välineillä. Ihan vanhaan malliin joku huuteli ”pitkiä pellavia”. Nuoremmille sanonta ei kertone mitään, mutta Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan huudettaessa pitkiä pellavia toivottiin kotitalon pellavien kasvavan mahdollisimman pitkiksi ja siten saatiin kehrättyä enemmän pellavalankaa.

Lumiukko-tapahtuman ideahan lähti Suomen Ladun haasteesta tehdä mahdollisimman paljon lumiukkoja ympäri Suomen. Sunnuntain pikkupakkanen ei suosinut perinteistä lumipallojen pyöritystä vaan ukot ja rakennelmat piti askarrella lumesta sankkojen avulla. Tämä ei ihan helppoa ollutkaan. Talkoolaiset olivat ahkeroineet edellisenä päivänä pahvilaatikoilla ja muotilla valmiiksi lumiukkoaihioita, joista sai sunnuntaina muotoilla haluamansa näköistä ja kokoista oliota. Hienoja luomuksia syntyikin.

Perjantain suojasää oli paras mahdollinen keli ukkojen tekemiseen ja niinpä talkoolaiset ehättivätkin räntäsateessa iltahämärässä rakentamaan pari isoa luomusta kaikkia ilahduttamaan. Kaikkia alueella liikkuneita eivät ilmeisesti lumiukkoaihiot miellyttäneet, koska niitä oli kaadettu ja rikotti illan ja yön aikana jo ennen tapahtumaa.

Villasukkakävely tai –juoksu ei tällä kertaa juuri kiinnostanut, mutta sentään jokunen halukas löytyi, eivätkä lajia hullummaksi moittineetkaan. Opastajana toimi Mari Ovaskainen kunnan liikuntatoimesta. Monien muiden tapaan Elvi-Ellikin oli ihan vaan kävelemässä Kokkokallion hyvällä reitillä ja seuraamassa nuorempien laskiaisriemua.

Iloisille ja punaposkisille ulkoilijoille maistuivat JuuU:n ja Sydänyhdistyksen toimesta tarjotut lämpimät mehut ja keksit.

Lumiukko-haastehan on edelleen voimassa ja jokainen voi osallistua omalla panoksellaan ja ilmoittaa tekemänsä lumiukot netissä Suomen Ladun ”ulkona kuin lumiukko”-sivustolle 13.3. mennessä.