Toimintakertomukset

KUNTOJAOSTON TOIMINTAKERTOMUS 2023

Kuntojaoston tarkoituksena on järjestää kuntoliikuntaa ja sosiaalista kanssakäymistä kaiken ikäisille. Tapahtumat ovat tarkoitettu kaikille ja osallistumismaksut ovat minimaaliset, usein myös maksuttomat. Jaosto ylläpitää yhteyksiä yhteistyökumppaneihin ja on myös mukana seuran varainhankinnassa, talkoiden ja useimpien tapahtumien suunnittelussa ja toteutuksessa.

Kuntojaostoon kuuluivat puheenjohtajana Armi Repo sekä jäseninä Pirkko Inkinen, Hilkka Lampinen, Kirsi Martikainen, Kirsti Kirjonen-Rossi sekä Marja-Leena ja Jarmo Vepsäläinen. Jaosto kokoontui vuoden aikana kaksi kertaa, pääasiassa asioita on hoidettu puhelimitse jaostolaisten kanssa sekä tapahtumien yhteydessä.

Kuntosuoritusvihot ovat olleet käytössä yli 30 vuotta ja alusta alkaen pienillä arvontapalkinnoilla on innostettu ihmisiä omatoimiseen liikuntaan.

Juuan Jänteen kanssa olemme edelleen vuorotelleet kuntovihkojen ylläpidon kanssa. JuuU hoitaa vihkot kesäisin ja Jänne talvisin. Hiihtovihkot hiihtäjille olivat Putkiladun, Kokkokallion, Petrovaaran, Taivaanpankon ja Kyöstin laduilla. Hiihtosuorituksia kirjattiin 3770 ja suosituin oli Putkilatu, jossa kirjauksia merkittiin puolet kaikista. Hiihtojen lahjakorttiarvonnasta on vastannut Jänne.

Kesän kuntosuoritusvihot sijaitsivat lenkkeilyreiteillä Taivaanpankko, Kokkokallio, Rontsan rautatie, Räksiinalava, Vihtasuo ja Polvela. Kesän vihkoihin kirjattiin kaikkiaan 2449 merkintää. Kesäaikana suosituin kirjauspaikka uusien kuntoportaiden myötä oli Kokkokallio, missä vihkoon kirjautui yli puolet kokonaismäärästä. Kesän kuntosuoritusten arvonnoista on vastannut JuuU.

Talven hiihtotapahtumista pidettiin 17.1. palaveri liikuntapalvelujen ja Juuan Jänteen kanssa. Yhdessä toteutettiin Ylemmäisen hiihto 19.2. Putkiladulla, osallistujia 75. JuuU:n tehtävänä oli pitää nuotiopaikkaa Kangasvalkeisella. Kaikki lapset palkittiin. JuuU vastasi Ylemmäisen hiihdon kuluista. Samoin perinteinen kuutamohiihto sivakoitiin 3.3. Putkiladulla 44 osallistujan voimin huippu kelissä. Reitin varrelle laitettiin soihtuja valaisemaan latua. JuuU huolehti perinteisesti Hakovaaran risteyksen nuotio-/mehupisteestä. Kuutamohiihdon kuluista vastasi Jänne.

Yhdessä Eläkkeensaajien kanssa järjestettiin työppärillä 13.2. Ystävänpäivän jumppa, johon osallistui 26 henkilöä.

Kaikille avoin Yhteislaulu-tilaisuus järjestettiin yhdessä Eläkkeensaajien kanssa 27.2. työppärillä. Ritva Paanasen johdolla kokoontui 21 laulatettavaa. Kaikille tarjottiin pullakahvit.

Toukokuun alussa osallistuttiin Ellinkulman ja kunnan liikuntapalvelujen kanssa Juuan keskustassa ”Miljoona roskapussia” -tempaukseen. Tempaukseen osallistui 14 henkilöä keräten kymmeniä säkillisiä roskia.

Perinteeksi muodostunut keväinen Viikonlopun patikointiretki tehtiin Patvinsuolle 26.-28.5. ja majapaikkana oli Loma-Kitsi. Osallistujia oli vain 6. Sää suosi retkeä hyvin. Perjantaina menomatkalla kierrettiin Lakkapolku. Lauantaina kierrettiin upean Suomujärven ympäri 17 kilometrin lenkki ja sunnuntaina ennen kotimatkaa 3,5 kilometrin Kuusipolku. Majapaikassa nautittiin mm. saunomisesta ja letunpaistosta nuotiolla.

Ikäihmisten Iloinen Iltapäivä järjestettiin JuuU:n aloitteesta 5.6. Tulikivi-Areenassa. Alun perin tarkoitus oli olla Tekonurmikentällä, mutta tuulisen sään vuoksi päädyttiin Areenaan. Uusi tapahtuma vaati useiden toimijoiden yhteistyön ja siten hyvän suunnittelun. Suunnittelupalavereja pidettiin kaikkiaan kolme. Osallistujia oli kaikkiaan 107. Järjestelyissä oli mukana JuuU:n lisäksi, kunnan liikuntapalvelut, Sydänyhdistys, Vammaisneuvosto, eläkeläisjärjestöt, Syöpäyhdistys, SPR, Ellinkulma ja PoKaLi. Tapahtumassa oli tarjolla mm. jumppaa, tasapainorata, arvaustehtäviä, mölkkyä, hanurimusiikkia, pullakahvitarjoilu, sydäniskuriopastusta sekä arvontaa kaikkien kesken.

Heinäkuun 4. päivän iltana järjestimme Jänteen, Sydänyhdistyksen ja Juuan kunnan liikuntapalvelujen kanssa perinteisen Heinäkuun Huolettoman Hilipasun Ilvolankosken kentällä. Tällä kertaa sääolosuhteista johtuen tapahtuma lyhennettiin kahdesta tunnista yhteen ja reittinä kierrettiin pelkästään Ilvolankosken kenttää, sillä vesisade teki säästä viileän ja maastoreitti oli liian kurainen kiertämistä ajatellen. Tässä reippaassa kuntotapahtumassa palkittiin keski-iältään vanhin ja nuorin joukkue sekä kaikkien osallistujien kesken arvottiin ostoskortteja. Kilometrejä kertyi lähes 481, kierroksia 1068 ja osallistujia sateesta huolimatta 90 henkilöä ja 9 joukkuetta. Osallistujien ikähaarukka 2–87 vuotta ja kesälomalaisten myötä osallistujia oli ympäri Suomen ja myös ulkomailta. Lapsia oli osallistujista neljännes. JuuU:n Hilipasijat osallistuivat tapahtumaan kahdella joukkueella. Kaikille tarjottiin lopuksi myös jäätelöt.

Liikettä 24H -tapahtumassa 25.-26.8. JuuU oli mukana usealla toimintapisteellä mm. pehmotennistä, lentopalloa, yökävelyä ja mölkkyä. 

Maanantaina 11.9. järjestettiin yhdessä Sydänyhdistyksen ja Eläkkeensaajien kanssa Luontoretki mahtavaan Tuusniemen Rotkolaaksoon, osallistujia yhteensä 43. JuuU vastasi tapahtumassa nuotiopisteestä ja mölkyn peluuttamisesta. Bussikyydin ja tarjoilujen kustannukset jaettiin järjestäjien kesken. Osallistujat olivat tyytyväisiä maisemiin, polkuihin ja järjestelyihin. Hyvä sää, erikoiset maisemat ja todella hyvä nuotio/laavupaikka tarjosivat lammen rannalla tapahtumalle upeat puitteet.

Toukokuusta lokakuun puoliväliin JuuU järjesti yhdessä Etelä-Suomen Juuka-Seuran kanssa joka maanantai-ilta Mölkkypelit vanhalla kentällä tai sateen sattuessa Tulikivi-Areenassa. Kauden aikana oli kaikkiaan 23 pelikertaa, joissa pelattiin yhteensä 834 peliä, mukana yhteensä 55 eri henkilöä pelaamassa.

Lisäksi järjestettiin Mölkky-maraton 3.7. Tulikivi-Areenassa. Kaatosateisen päivän vuoksi tapahtuma vietiin sisätiloihin. Maratonin aluksi pelattiin Ellinpäivän mölkkymestaruudesta Tulikivi-Areenalla ja mukana 17 osallistujaa. Mölkky-maratonilla oli mukana 43 pelaajaa, joista osa koko 12-tuntisen tapahtuman ajan. Pelejä pelattiin 143. Yö-mölkkyä pelattiin 25.-26.8. klo 22-04 Liikettä 24H -tapahtuman yhteydessä 22 pelaajan voimin. Yö oli kylmä ja välillä nautittiin lämmikkeeksi kahvia ja muita 18.9. ennen eteläsuomalaisten lähtöä Tulikivi-Areenassa ja paikalla oli 20 pelaajaa. Päätöspeleissä oli kahvi- ja pullatarjoilu. Eteläsuomalaisten lähdettyä pelattiin vielä juukalaisten kesken säiden kylmenemiseen saakka lokakuulle. Mölkky-pelit ovat olleet mukavia ja yhteisöllisiä kaiken kuntoisille ja ikäisille sopivia tapaamisia.

Mölkkykauden jälkeen kokoonnuttiin muutaman innokkaan voimin Kokkokallion pururadalle ja kuntoportaisiin kolme kertaa ennen lumen tuloa.

Joulu-LETE järjestettiin torstaina 7.12. salilla. Toteutuksessa olivat mukana Sydänyhdistys ja Sydänpiiri. Kuntojaosto huolehti lukion kahviossa mehun, glögin ja piparien tarjoilusta. Sekä tietysti tapahtuman loppujärjestelyistä.