Toimintakertomukset

Toimintakertomus 2017

Kuntojaoston tarkoituksena on järjestää kuntoliikuntaa kaiken ikäisille. Se on mukana seuran varainhankinnassa, talkoiden ja erilaisten tapahtumien suunnittelussa ja toteutuksessa. Se ylläpitää yhteyksiä yhteistyökumppaneihin. 

Kuntoliikunnan tapahtumat ovat tarkoitettu kaikille ja osallistumismaksut ovat minimaaliset, usein myös maksuttomat. Yhteistyöstä liikuntajärjestöjen, kulttuurin kuin liike-elämänkin kanssa, on huomattu myös osallistujamäärien kasvavan.

Kuntojaostoon kuuluivat puheenjohtajana Armi Repo sekä jäseninä Pirkko Inkinen, Hilkka Lampinen, Kirsi Martikainen, Kauko Räsänen sekä Marja-Leena ja Jarmo Vepsäläinen.

Seuran 50. vuosi käynnistyi 1.1. Tamminiemen kodalla. Paistelimme makkarat ja keittelimme kahvit. Juhlistimme alkavaa vuotta sädetikkuja poltellen (9 osallistujaa).

Juuan Jänteen kanssa olemme vuorotelleet kuntovihkojen ylläpidon kanssa. JuuU hoitaa vihkot kesäisin ja Jänne talvisin. Hiihtovihkot hiihtäjille olivat Putkiladun, Kokkokallion, Taivaanpankon, Kyöstin ja Pirkon laduilla, Extreme vihko vaihtuvissa paikoissa ja niihin kertyi yhteensä 3873 merkintää. Kesän kuntosuoritusvihkot sijaitsivat lenkkeilyreiteillä Taivaanpankko, Kokkokallio, Rontsan rautatie, Räksiinalava, Vihtasuo, Polvela, yhteensä 3056 merkintää. Talven hiihtojen ja kesän kuntokävelyjen osalta kaikkien osallistujien kesken arvottiin lahjakortteja paikalliseen urheiluliikkeeseen. Talven lahjakorteista vastasi Jänne ja kesän JuuU (11 kpl).

Vuoden kaikki hiihtotapahtumamme järjestimme Juuan Jänteen kanssa. Ensimmäisenä oli Ylemmäisen ympärihiihto 26.2., joka hiihdettiin Erkki Rissasen muistohiihtona. Latuvaihtoehtoina olivat 12 ja 24 kilometrin lenkit. Huoltopisteet olivat Pilkkavaarassa ja Hakovaaran risteyksessä. Suksilla oli yhteensä 103, lisäksi kymmenkunta toimitsijaa ja lukematon tuntimäärä laduntekijöiden urakointia.

Seuraavaksi oli lasten Hippo-hiihdot 40 hiihtäjän voimin Taivaanpankolla 1.3.. Järjestävänä tahona oli mukana myös Pohjois-Karjalan Osuuspankki. Perinteinen kuutamohiihto sujuteltiin Putkiladulla 6.3. ja siihen osallistui 47 hiihtäjää ja 6 toimitsijaa. LETE-hiihtotapahtuma Muumien malliin järjestettiin Taivaanpankolla 19.3.. Tavoitteena ei ollut kilpailu vaan enemmänkin taito ja osallistujina oli  yli 30 lasta.

Huhtikuun lopulla järjestimme jälleen Lasten Puuhapäivän yhdessä Sydänyhdistyksen kanssa salilla. Tapahtumaan osallistui 100 lasta, 50 aikuista ja 16 toimitsijaa. Temppuilun lomassa oli kaksi nukketeatterin kotikutoista näytöstä ”Kukko ja kana aamukahvilla” ja kaksi käsinukkenäytöstä kirjasta Musta kana esiintyjinä Armi, Risto, Eila ja Milla.

Toukokuussa Unelmien liikuntapäivänä 10.5. oli vuorossa Ruusunpäivänkävely. Yhteistyössä Jukolan Osuuskauppa ja urheiluseurat saivat liikkeelle 350 osallistujaa. Pyöräilyviikon 6.-14.5. päätteeksi pyöräilimme Polvelasta Mataran kautta takaisin Juukaan, vajaa 30 kilometriä, 8 henkeä.   Tamminiemen kodalla vietimme lasten kanssa hauskan leiripäivän, 20.5. leikkien erilaisia pihaleikkejä ja vaivasimme päätämme visaisilla tehtävillä, osallistujia 15. Päivän aikana leirillämme vierailivat Täti Monika sekä Rölli Usvametsän neidon kanssa.

Toukokuun 24. päivänä klo 19-24 kesäyön marssilla kävelimme Juukaharjulla noin 8 km matkan. Käki säesti marssia kukkumalla koko matkan ajan. Retken päätteeksi tunnelmoimme nuotiolla kahvin ja makkaranpaiston merkeissä Keihäsjoen Tammituvalla, mukana 11 henkilöä.

Juhlavuoden pitempi patikkaretki suuntautui Rukan maisemiin Retki-Konttaiselle 9.-11.6.. Viileän alkukesän jälkeen saimme nauttia lähes helteisestä viikonlopusta. Menomatkalla kävelimme Kylmäluoman harjumaisemissa viiden kilometrin polulla. Kuusamossa tutustuimme luontokeskukseen. Retki-Konttaiselle majoittumisen jälkeen piipahdimme vielä Kiutakönkäällä. Lauantaina oli vuorossa 12 kilometrin Pieni Karhunkierros. Geo-kätköjäkin löytyi useampia. Pienempi seurue kapusi valloittamaan Valtavaaran. Lunta oli vielä Valtavaaralla ja järvissä jäätä. Purnujärveen pulahtamista eivät tosin jäähileetkään estäneet. Majoituskäytössämme olivat lähes kaikki Retki-Konttaisen tilat ja iltaohjelmassa oli tietenkin saunomista, lettujen ja makkaroiden paistoa sekä mölkkyä. Sunnuntaina ennätimme vielä maisemakävelylle Riisitunturille, 18 henkilöä.

Heinäkuun 4. päivä järjestimme Jänteen ja kunnan liikuntatoimen kanssa Heinäkuun Huolettoman Hilipasun Ilvolankosken uusitulla kentällä ja lähi ympäristössä. Kilometrejä kertyi yhteensä 1171 km, kierroksia 819 ja osallistujia yhteensä 76 henkilöä. Osallistujien ikähaarukka 2 – 82 vuotta. JuuU:lta oli jälleen mukana oma 12 hengen joukkue saavuttaen 141 kierroksella kolmannen  sijan matkan pituudessa. JuuU-Hilipasijat voitti hienoimman Hilipasu-asun kisan.

Kuntojaoston väki paisteli Ellinpäivän avajaisissa lettuja ja myi kahvia.

Suomi 100 -teemaan sopivasti elokuinen vaellus oli noin sadan kilometrin mittainen, tosin läntisessä naapurissa, Kungsledenillä 4 vaeltajan voimin.

Perinteiseen naisten laavuyön vietimme Polvijärvellä Rauanjoen varrella Tiaissärkän laavulla. Pienen polkuretken, puiden pilkkomisen, kahvittelun, makkaran ja letunpaiston jälkeen puolet porukasta (5) palasi yöllä kotiin. Laavussa nukkui 4 ja teltassa 1.

Seuraavana päivänä oli Juuan yrittäjien 50–vuotisjuhlan messutapahtuma ja siihen oheistapahtumana kokosimme lapsille temppuradan. Sen piti olla pitkään haaveiltu ja hyvin suunniteltu Satumetsä, mutta myttyyn meni ja sateen takia siirsimme tapahtuman sisälle. Yhteistyössä Sydänyhdistyksen, Vuokonjärven kesäteatterin ja MLL:n kanssa tapahtumassa oli ongintaa, kivien maalausta, kahvio, luonnon materiaalin tunnistusta, puiden tunnistusta, visaisia tehtäviä. Keppariradalla tytöt kertoivat harrastuksestaan. Myös Rölli ja Usvametsän neito näyttäytyivät. Tapahtumaan osallistui 70 lasta.

Yhteistyössä uutena järjestetty Liikettä 24H tapahtuma 8. - 9.9. sai suuren joukon eri-ikäisiä ihmisiä liikkumaan vuorokauden ympäri. Tarjolla oli 26 eri lajia, joita oli järjestämässä ja ohjaamassa 16 eri yhdistystä tai yksityishenkilöä. Lajiosallistumisia kertyi kaikkiaan 575. JuuU:n vastuulla oli mm. yleisurheilu, lentopallo, sulkapallo, kuutamokävely, pyöräily, lasten temppuradat ja keppariradat sekä lisäksi järjestyksenvalvonta. Muita lajeja olivat mm. sähly, miekkailu, jalkapallo, lenkkeily, lavis, yösuunnistus, ammunta, aaamujumppa, tanssi, kickbike, kyykkä, mölkky, maastojuoksu, frisbee-golf, retrojumppa, kuntopiiri, hikihaaste, kehonhuolto ja lisäksi ikäihmisten ulkoiluttaminen. Kuntosali oli avoinna läpi yön. Osallistumispasseja palautettiin 250 kappaletta ja niillä osallistui arvontaan, jossa oli hienoja palkintoja mm. hierontalahjakortteja.

Ellinvaellukseen osallistuvat nauttivat tänä vuonna uuden Ellin, Arja Tanskasen. kanssa Paalasmaan maisemista. 

Kaunis syyspäivä houkutti 9 retkeläistä 9 km:n polkuretkelle Sorveuskoskelle. Mukava retki, ja tulipahan samalla suunniteltua seuraavan vuoden juttujakin.

Marraskuun 12. päivä, isänpäivän kunniaksi, kävimme uimassa Fontanellassa. Mukana oli 28 polskijaa.

Lasten iloinen iltapäivä järjestettiin 19.11.. MLL juhli samalla 90-vuotistaivaltaan ja Lasten oikeuksien päivää. Järjestelyissä mukana olivat myös JuuU temppuradan, Vuokonjärven kesäteatteri piirtämisen, Karaoke club laulattamisen, Juuan kunnan kulttuuritoimi taikurin muodossa. Juuan ampujat opastivat ekoaseen käytössä ja Juuan Sydänyhdistys järjesti välipalan sekä onkimista lapsille.  Mukana oli n. 150 lasta vanhempineen ja osa isovanhempineen.

Kuntojaosto oli apuna Joulu-LETEn ja yleisurheilukauden päättäjäisten järjestelyissä ampumaradan huoltorakennuksessa ja ympäristössä joulukuun 3. päivä.