Toimintakertomukset

KUNTOJAOSTON TOIMINTAKERTOMUS 2020

Kuntojaoston tarkoituksena on järjestää kuntoliikuntaa kaiken ikäisille. Tapahtumat ovat tarkoitettu kaikille ja osallistumismaksut ovat minimaaliset, usein myös maksuttomat. Jaosto ylläpitää yhteyksiä yhteistyökumppaneihin ja on myös mukana seuran varainhankinnassa, talkoiden ja erilaisten tapahtumien suunnittelussa ja toteutuksessa.

Kuntojaostoon kuuluivat puheenjohtajana Armi Repo sekä jäseninä Pirkko Inkinen, Hilkka Lampinen, Kirsi Martikainen sekä Marja-Leena ja Jarmo Vepsäläinen. Jaosto kokoontui vuoden aikana kaksi kertaa, muuten asioista on sovittu puhelimitse jaostolaisten kanssa.

Juuan Jänteen kanssa olemme edelleen vuorotelleet kuntovihkojen ylläpidon kanssa. JuuU hoitaa vihkot kesäisin ja Jänne talvisin. Hiihtovihkot hiihtäjille olivat Putkiladun, Kokkokallion, Petrovaaran, Taivaanpankon, Kyöstin ja Pirkon laduilla. Hiihtojen lahjakorttiarvonnasta on vastannut Jänne.

Kesän kuntosuoritusvihot sijaitsivat lenkkeilyreiteillä Taivaanpankko, Kokkokallio, Rontsan rautatie, Räksiinalava, Vihtasuo ja Polvela. Kesän vihkoihin kirjattiin kaikkiaan 3482 merkintää. Korona-aika ja omaehtoinen liikunta lisäsivät merkintöjä useammalla sadalla suorituksella edellisestä vuodesta. Kesän kuntosuoritusten arvonnoista on vastannut JuuU. Kuntosuoritusvihot ovat olleet käytössä jo yli 20 vuotta ja alusta alkaen pienillä arvontapalkinnoilla on innostettu ihmisiä omatoimiseen liikuntaan. Kuntovihko joutui Vihtasuolla kahdesti ilkivallan kohteeksi. Tämä ja arvosteleva yleisönosaston kirjoittelu jättivät huonon maun ja johtivat pohdintaan kuntovihkojen laittamisesta polkujen varteen tulevaisuudessa. Kuntovihkojen laitto ja ylläpito vaatii kuitenkin huomattavan monta talkootyötuntia kauden aikana.

Tammikuussa 6.1. järjestimme Ampumaradan huoltorakennuksessa Luontokuvatapahtuman, jossa Pentti Kallinen esitti luontokuvia ja petoeläinvideon, läsnä 23 aikuista ja 4 lasta. Nuotiolla paistettiin makkarat ja sisällä tarjottiin mehua ja keksejä.

Talven hiihtotapahtumista liikuntatoimen ja Juuan Jänteen kanssa jäi toteuttamatta ensimmäisenä suunnitelmaan merkitty Ylemmäisen ympärihiihto helmikuussa, joka peruuntui huonon lumitilanteen vuoksi. Ko. hiihto oli nimetty Kaukon ja Auliksen muistohiihdoksi.

Perinteinen kuutamohiihto pystyttiin kuitenkin toteuttamaan maanantaina 5.3. Putkiladulla (33 osallistujaa ja 8 toimitsijaa). Latu oli taaskin hyvässä kunnossa vaikka lunta ei juuri ollut, mutta talkoolaiset kävivät lapioimassa lunta reitin pahimpiin paikkoihin. Nuotio- ja mehupiste toimi jälleen Hakovaaran risteyksessä ja maalissa Ilvolankoskella tarjottiin mehut ja munkkikahvit. Samalla muisteltiin edesmenneitä ahkeria hiihtomiehiä Kaukoa ja Aulista.  Ulkotulet roihusivat ladun varressa koko reitin matkalla.

Huhtikuun alkuun suunniteltu jäsentenvälinen pilkkikisa yhdessä Juuan Eläkkeensaajien kanssa jouduttiin perumaan Korona-pandemian vuoksi.

Korona-rajoitusten vuoksi ihmisiä pyrittiin opastamaan ja aktivoimaan omatoimiseen liikkumiseen luonnossa ja kuntopoluilla. Toukokuussa Kokkokallion kuntopolulle laitettiin ns. viikon vinkit ja jumppaohjeita reitin kiertäjien käyttöön ja iloksi.

Linturetki Kaajanlammin lintutornille järjestettiin 7.6. ja mukana oli 7 osallistujaa, joista 3 pyöräili kylältä Kaajanlammille edestakaisin. Autolla liikkunut neljän hengen ryhmä kävi samalla myös Vuokonjärven lintutornilla.

Kaukon muistopatikka oli suunnitelmissa järjestää 6.6. perinteisen viikonloppuvaelluksen sijaan, mutta Korona-rajoitukset estivät sen ja tapahtumaa siirrettiin suosiolla syksyyn. Muistopatikka järjestettiin lopulta 5.9. Juukaharjun ja Tammituvan maisemissa ja siihen yhdistettiin syksyn Ellinvaellus. JuuU lisäksi järjestelyissä olivat mukana Sydänyhdistys, Juuka-Seura ja istuva Elli Jaana Väyrynen. Tapahtumassa huomioitiin voimassa olleet Korona-ohjeet. Tapahtuma onnistui hyvin ja mukana oli yli 50 osallistujaa.

Heinäkuun 7. päivän iltana järjestimme Jänteen ja Juuan kunnan liikuntatoimen kanssa kolmen tunnin Heinäkuun Huolettoman Hilipasun Ilvolankosken kentällä ja lähi ympäristössä. Tässä reippaassa kuntotapahtumassa palkittiin perinteisesti eniten kierroksia kiertänyt joukkue, aikuinen ja lapsi sekä keski-iältään vanhin ja nuorin joukkue sekä parhaan Hilipasu-asun omannut joukkue. Kilometrejä kertyi yhteensä 1806 km, kierroksia ennätykselliset 1204 ja osallistujia yhteensä 107 henkilöä ja 11 joukkuetta. Osallistujien ikähaarukka 3–83 vuotta. JuuU:n Hilipasijat osallistui tapahtumaan nimellä Lujaa&Täysillä ja hyvähenkisessä joukkueessa oli juukalaisten lisäksi hilipasijoita Helsingistä ja Kemi-Tornio alueelta. Lujaa&Täysillä hilipasi kierroksia kolmanneksi eniten. Korona-rajoitukset toivat omat vaatimuksensa mm. kierrosten kirjaamiseen ja juomapisteiden organisointiin. Kaikki sujui kuitenkin erinomaisesti ja mukana olleet olivat tyytyväisiä järjestelyihin ja itse tapahtumaan.

Elokuun alussa matkasimme Korvatunturin maisemiin viiden vaeltajan voimin. Upeissa maisemissa tehty viikon vaellusretki oli onnistunut ja joulupukkikin näyttäytyi.

Korona-pandemiasta johtuen kesäaikana tehtiin ja kannustettiin tekemään omatoimisia retkiä Juuan poluille käyttäen hyväksi kunnan julkaisemia uusia polkuesitteitä.

Jäsenten välinen rantaonkikisa järjestettiin yhdessä Eläkkeensaajien kanssa 13.8. Tamminiemen kodalla. Mukana yhteensä 27 osallistujaa, ikäjakauma 3-80v.

PoKaLin ”Liikunnan iloa –kiertue” Juuassa elokuussa. piti alun perin olla kaikkien juukalaisten urheiluseurojen yhteinen tapahtuma, mutta ilmeisesti Koronasta johtuen tapahtuma typistyi eikä JuuU:lle ainakaan tullut tietoa miten siihen olisi voinut tai pitänyt osallistua.

Kunnan liikuntatoimi kuvasi eri seurojen tapahtumista toimintavideoita Harrastemessujen korvikkeeksi, mutta näistä ei ole sen jälkeen kuulunut mitään. Seuroille ei tullut tietoa siitä olivatko videot jossakin näkyvillä vai jäivätkö ne vain ”arkistoihin” odottamaan jotakin tulevaa tapahtumaa.

Nuku yö ulkona – tapahtuma järjestettiin 29.8. iltatapahtumana Tamminiemen kodalla. Illan ohjelmassa oli melontaa, mölkkyä myös pimeässä ja tietenkin erilaisia nuotioherkkuja. Mukana oli 10 osallistujaa.

Toukokuusta syyskuulle JuuU järjesti yhdessä Etelä-Suomen Juuka-Seuran kanssa joka maanantai Mölkkypelit vanhalla kentällä tai sateen sattuessa Tulikivi-Areenassa. Kauden aikana oli kaikkiaan 18 pelikertaa, joissa pelattiin yhteensä 322 peliä, mukana yhteensä 38 eri henkilöä pelaamassa ja heille kertyi yhteensä 239 osallistumista. Näihin peli-iltoihin sisältyi myös hieman erilaisia pelikertoja: Kaukon muistomölkky pelattiin vanhalla kentällä 27.7. ja mukana 23 osallistujaa. Paikalla oli myös Elli Jaana Väyrynen. Mölkkykauden päätöspelit pelattiin 14.9., paikalla pelaajia 16 ja viimeisellä kerralla 21.9. pelattiin ns. pimeää mölkkyä Tulikiva-Areenassa otsalamppujen ja soihtujen loisteessa 12 pelaajan voimin.