Johtokunnan toimintakertomukset

Juuan Urheilijat ry

Toimintakertomus vuodelta 2017

 

Vuosi oli Juuan Urheilijoiden 50-vuotis juhlavuosi.

Johtokunnassa ovat toimineet: puheenjohtaja Jarmo Vepsäläinen, varapuheenjohtaja Kauko Räsänen, sihteeri/rahastonhoitaja Marja-Leena Vepsäläinen sekä jäseninä Aimo Nykänen, Raimo K. Tuononen, Raili Nevalainen, Armi Repo, Eija Hokkanen, Kirsi Martikainen ja Ville Ovaskainen. Johtokunta on kokoontunut 8 kertaa ja käsitellyt 85 pykälää. Seuran vuosikokoukseen työppärillä osallistui 13 seuran jäsentä ja syyskokoukseen 14 äänivaltaista jäsentä ja neljä junioria.

Seuran vuosibudjetti oli 37.750 €, normaalia suurempi budjetti koostui perinteisten menojen lisäksi historiakirjahankkeen ja 50-vuotisjuhlan kuluista Kunnan toiminta-avustusta saatiin 4.700 €. Toimintaan on hankittu varoja edelleen mainostuotoilla ja monenlaisilla talkoilla.

Tansseja järjestettiin Työppärillä kaksi kertaa. Molemmissa tansseissa musiikista vastasi Markku Leinonen. Seuran 50v juhlatanssit pyörähdeltiin maaliskuun alussa 65:n tanssijan voimin ja syksyllä pääsylipun lunasti 40 tanssijaa. Juhlatansseissa tarjottiin kakkukahvit. Molemmilla kerroilla järkkäreinä olivat Aimo Nykänen sekä Jarmo ja Marja-Leena Vepsäläinen ja lipunmyynnissä Kauko Räsänen. Arpajaiset järjestettiin molemmilla kerroilla.

Seuran bussiin myytiin mainostilaa.

Järjestyksenvalvojina toimittiin Ellinpäivien avajaisissa/toritansseissa heinäkuussa yhdessä JTY:n kanssa. Toritansseissa myös myytiin muurinpohjalettuja, kahvia ja grillimakkaraa avajaisyleisölle. Mukana näissä talkoissa 14 henkeä JuuU:sta. Lisäksi järjestyksenvalvojina oltiin Juuan Vahvamies-kisassa elokuussa kolmen järkkärin voimin. Juuan Yrittäjien juhlassa elokuussa Tulikivi-areenalla oli JuuU:sta seitsemän  järjestyksenvalvojaa yhdessä JTY:n kanssa. Uuden S-marketin avajaisissa marraskuussa JuuU hoiti liikenteenohjauksen kuuden miehen voimin. Myös makkaranpaistossa olin JuuU:n väkeä talkoissa.

Kotiseututalon pihaa puhdistettiin syksyllä.

Aurausviittoja pystytettiin muutama kilometri Larinsaaressa.

Pohjois-Karjala lehden taajamajakelu Juuassa hoidettiin maaliskuussa ja lokakuussa sekä lisäksi muutaman mainoslehtisen taajamajako vuoden aikana.

Seuralehti Piikkari julkaistiin marraskuussa. Lehteä on julkaistu yhtäjaksoisesti vuodesta 1975 lähtien ja kyseessä oli Piikkarin 43. vuosikerta. Lehden vastaavana toimittajana toimi seuran puheenjohtaja apuvoimineen. Juttuja kirjoittivat mm. eri jaostojen ja toimintojen vastuuhenkilöt. Ilmoitushankinnasta vastasi jälleen Aimo Nykänen. Taitto on tehty Vaarojen Sanomilla.

Buffettia pidettiin seuran omissa tilaisuuksissa.

Joulupukkipalvelua toteutettiin jouluaattona jo 38. kerran. Pukkipalveluun osallistui 14 henkilöä. Vastuuhenkilönä toimi jälleen seuramme kunniapuheenjohtaja Kauko Räsänen apunaan seuran sihteeri. Jouluaattona  JuuU:n pukit vierailivat 58 paikassa eri puolilla Juukaa. Ennen joulua JuuU:n pukki vierailli viidessä eri tilaisuudessa. JuuU:n joulupukkipalvelulla on suuri merkitys juukalaisessa joulussa. Tämä näkyy ns. vakioasiakkuuksina, sillä useassa paikassa  käydään jo toisessa tai jopa kolmannessa polvessa. Myös joulupukkipalveluun osallistuneet henkilöt ovat sitoutuneet vahvasti ko. toimintaan, sillä aattoillan pukkipalvelun useimmat mukana olevat  ovat osallistuneet vuosien ja jopa vuosikymmenten ajan. Pukkipalveluväelle järjestettiin perinteinen pukkipalaveri ja kahvitus aaton aattona seuran toimistolla sekä edellisen vuoden osalta kiitoskahvitus tammikuussa.

Seuran pienoisbussia (hankittu 2008) säilytettiin ”seuran toimistolla” puheenjohtajan ja sihteerin pihassa. Bussin mittariin kertyi vuoden aikana lähes 20.000 kilometriä. Seuran kilpailu- ym-matkoja oli tästä noin 18.500 kilometriä, tästä yleisurheilijoiden osuus oli lähes 14.000 kilometriä, kuntojaoston osuus noin 3700 kilometriä ja nyrkkeilyn osuus oli vain 261 kilometriä. Loput muodostuivat yhteistyötahojen maksullisista ajoista. Bussin huollosta vastasi Aimo Nykänen.

Seuralla on kahdeksi vuodeksi saatu rahankeräyslupa yhdessä Juuan Palloseuran ja Coach-teamin kanssa K-marketin asiakkaiden pullonpalautuslahjoituksia varten.

Seuraväelle hankittiin keväällä omakustanteiset uudet puna-musta-valkeat kevyet tuulipuvut (Noname). Palkintoina ja lahjoina jaettavaksi seuraväelle ostettiin tuubihuiveja ja kasseja seuran tekstillä.

Seuralla on yleishyödyllisten yhteisöjen verohuojennus-päätös viideksi vuodeksi ajalle 2015-2019.

Seuran jäsenmäärä oli vuoden lopussa 483, joista puolet on alle 15-vuotiaita. Ko. jäsenmäärä on seurahistorian suurin. Vaikka noin 40 jäsentä jäi vuoden aikana pois, niin uusia liittyi pari enemmän ja näin jäsenmäärä kasvoi kahdella edelliseen vuoteen verrattuna. Toivottavaa olisi, että myös yhä useammat lasten vanhemmat liittyisivät jäseneksi. Seuran jäsenrekisterin ylläpito ja laskutus on ”seuran toimistolla” ja siitä vastaa seuran puheenjohtaja.

Joulu-LETE:ssä 10.12. julkistettiin Juuan Urheilijoiden vuoden JuuUlainen ja tällä kertaa johtokunnan valinta kohdistui Raili Nevalaiseen. Perusteluina valinnalle oli Railin toiminta LETE-apuohjaajana kerhoissa, aktiivinen osallistuminen seuran talkoisiin, päätöksentekoon johtokunnassa ja jaotoissa sekä oma edelleen jatkuva urheilu-ura.

TUL:n Karjalan piirin piirihallitukseen on kuulunut jäsenenä seuran puheenjohtaja Jarmo Vepsäläinen. Piirin yleisurheilujaostoon ovat kuuluneet Teuvo Närhi ja Aimo Nykänen.

TUL:n Karjalan piirin vuosikokouksessa Polvijärvellä huhtikuussa edustajina olivat Kauko Räsänen ja Marja-Leena Vepsäläinen.

Juuan Urheilijoiden virallisena perustamispäivänä 26.4. muisteltiin 50 vuoden takaisia tapahtumia työppärillä eli samassa paikassa, missä seuran perustamissanat lausuttiin. Muisteluhetken jälkeen käytiin viemässä ruusut edesmenneiden seuran perustajajäsenten ja puheenjohtajien haudoille.

Seuran historiakirja –hanke valmistui kesällä ja kirja julkistettiin 29.10. samana päivänä seuran 50-vuotisjuhlan kanssa. Historiatoimikuntaan kuuluivat Jarmo ja Marja-Leena Vepsäläinen, Kauko Räsänen ja Sinikka Väyrynen sekä asiantuntijana ja promoottorina Jyväskylän yliopiston professori Hannu Itkonen. Kirjaan saatiin A.J. Kososen rahaston apurahan lisäksi myytyä varsin hyvin tuki-ilmoituksia yrityksille sekä yksityisille henkilöille. Ennakko-ostoja kertyi reilut sata. Kirjan taitosta vastasi Kirjokansi Jussi Virratvuori Joensuusta ja 500 kirjan painos painettiin Otavan kirjapainossa. Kirjan julkistamistilaisuudessa kirjan kirjoittaja Hannu Itkonen loi katsauksen JuuU:n monipuoliseen toimintaan, merkitykseen paikkakunnalla ja laajemmaltakin sekä itse historiakirjan tekemiseen JuuU:n aineiston pohjalta. Julkistamistilaisuudessa lauloivat seuramme urheilijat Paavo Muhonen ja Hanna Toivanen Ritva Paanasen ja Jarkko Tuonosen säestyksellä.

Seuran juhlatoimikunta kokoontui muutamia kertoja suunnittelemaan juhlavuoden tapahtumia ja itse pääjuhlaa. Juhlatoimikuntaan kuuluvat Jarmo ja Marja-Leena Vepsäläinen, Kauko Räsänen, Sinikka Väyrynen, Armi Repo ja Ritva Paananen. Seuran 50-vuotisjuhla järjestettiin kunnan valtuustosalissa 29.10. monipuolisen ohjelman kera. Kunnan valtuustosali ja kahvion koristelusta vastasi juhlatoimikunta. Onnittelujen vastaanoton aikana ennen varsinaista juhlaa järjestettiin kunnanviraston kahviossa kahvitarjoilu. Juhla kokosi JuuU:laisia ja JuuU:n ystäviä toista sataa juhlistamaan seuran puolivuosisataista taivalta. Juhlapuheen piti TUL:n puheenjohtaja Kimmo Suomi, musiikista vastasivat U1, Kaari ja Paavo Muhonen sekä LETE-kerholaisten ryhmä. Tilaisuudessa jaettiin ansioituneille seuramme jäsenille kolmisen kymmentä ansiomerkkiä ja mitalia. Jaossa oli seuramitaleita, TUL:n ansiomerkkejä sekä OKM:n ansioristejä ja mitaleita. Juhlapuhujaa, historiakirjan tekijää/juontajaa sekä laulajia muistettiin mm. seuran pyyhkeellä, kotitekoisella ruisleivällä ja villasukilla.

Juhlavuoden merkeissä saatiin sekä järjestöiltä että yksityishenkilöiltä lahjoituksia varsin mukavasti.

Juhlatilaisuuden jälkeen järjestettiin Laivarannan Pitopalvelussa juhlaruokailu kutsuvieraille.

Kunnan liikuntatoimen seurailtaan kesäkuussa lukion kahviossa osallistui seurastamme 3 henkilöä. Juukalaisten urheiluseurojen yhteistä työntekijää koskevaan palaveriin ja uuden yhdistyksen, Juuan Liiikunnan Tuki ry:n, perustavaan kokoukseen lukion kahviossa joulukuussa osallistui JuuU:sta 4 henkilöä. Joulukuussa Ellinkulmassa kunnan liikuntatoimen joulukahvipalaveriin osallistui JuuU:sta 5 henkilöä.

A.J.Kososen rahaston apurahojen luovutusjuhlaan Joensuun työväentalolla 16.1. osallistuivat seuran historiatoimikunnasta puheenjohtaja, sihteeri ja Sinikka Väyrynen.

Juuan katetun kaukalon avajaisiin 6.1. seuraamme edustivat Kauko Räsänen, Raimo Tuononen ja Sinikka Väyrynen.

Uusitun Ilvolankosken kentän avajaiskisan suunnittelussa, toteutuksessa kuten myös kutsuvierasjoukossa oli JuuU:sta vahva edustus.

Myös  kulttuuritoimen ja yhdistysten yhdistyksen palavereihin kuten myös Karttahanke –palaveriin osallistui JuuU:sta kaksi henkilöä.

Liikettä 24H –tapahtuman  suunnittelupalavereihin JuuU:sta osallistui joka kerta 5-6 henkilöä.

Vuoden aikana muistettiin lukuisia seuran jäseniä ja yhteistyökumppaneita. Muistettiin kevään JuuU:laisia ylioppilaita ruusuin. Niilo Siposta 80v, Armi Parviaista 70v, Sulo Halonen 60v, Armi Repoa 60v ja Kirsi Martikaista 50v muistettiin merkkipäivinään sekä lisäksi muistettiin Hugo Toivasta 80v joulupukkipalaverissa vaikka hänen juhlapäivänsä onkin alkuvuodesta 2018. Lisäksi muistettiin yhteistyökumppaneista AJ Kososen rahaston asiamies Matti Mikkosta 70v, Juuan Palloseuraa 60v ja Juuan kuntaa 150v sekä Etelä-Suomen Juuka-Seuraa 45 v juhlien johdosta. Seuran jäsenperheisiin juhlavuoden aikana syntyneille viidelle lapselle lahjoitettiin seuran historiakirjat.

Ellin taitomessuilla joulukuussa oltiin myymässä historiakirjaa.

Vaara-karjalan Leader ry:n järjestämiin koulutuksiin Juuassa osallistuivat seurastamme Armi Repo neljästi ja Marja-Leena Vepsäläinen kahdesti (yhdistysten tapahtumien järjestäminen, tiedotus jne.).

Markus Hirvosen vetämä 6-7 –vuotiaille lapsille kohdennetun lasten tennis toimi kerran viikossa sekä keväällä että syksyllä. Osallistujia 3-8 lasta.

Seuran tapahtumista tiedotettiin Piikkari-lehdessä, Vaarojen Sanomissa ja seuran omilla harrasteryhmissä jaetuilla tiedotteilla.

Seuran tietoja on luettavissa myös seuran nettisivuilla, joiden ylläpidosta on vastannut pääosin puheenjohtaja ja kuntojaoston osalta Armi Repo. Facebook-sivujen päivityksestä on vastannut Annika Tolvanen.

JuuU sai lisäksi paljon julkisuutta mm. Karjalaisen sivuilla Historiakirjan ja 50v juhlan tiimoilta. Myös Pohjois-Karjala –lehti uutisoi seuran juhlavuodesta muutaman kerran ja TUL Aviisi noteerasi myös seuran historiakirjan valmistumisen.

Juuan Urheilijat oli vahvasti edelleen mukana paikkakunnalla lukuisten suurten ja pienempienkin tapahtumien järjestelyissä. Yhteistyötä tehtiin monien eri tahojen kanssa, mm. kunnan kulttuuri- ja liikuntatoimi, kirjasto, Juuan Jänne, Coach Team, Pohjois-Karjalan Osuuspankki, Juuan sydänyhdistys, Juuan Marttayhdistys, Nunnanlahden Martat, MLL, Juuka-seura, Etelä-Suomen Juuka-seura, Poikolan koulu, Juuan työväenyhdistys, Jukolan osuuskauppa, Juuan Eläkkeensaajat. Tarkemmin tapahtumista, osallistujamääristä ja yhteistyökuvioista kerrotaan kunkin jaoston toimintakertomuksessa.