Johtokunnan toimintakertomukset

Juuan Urheilijat ry

Toimintakertomus vuodelta 2019

 

Vuosi oli Juuan Urheilijoiden 52. toimintavuosi.

Johtokunnassa ovat toimineet: puheenjohtaja Jarmo Vepsäläinen, varapuheenjohtaja Kauko Räsänen, sihteeri/rahastonhoitaja Marja-Leena Vepsäläinen sekä jäseninä Aimo Nykänen, Raimo K. Tuononen, Raili Nevalainen, Armi Repo, Eija Hokkanen, Kirsi Martikainen ja Ville Ovaskainen. Johtokunta on kokoontunut 6 kertaa ja käsitellyt 71 pykälää. Seuran vuosikokoukseen työppärillä osallistui 9 seuran jäsentä ja syyskokoukseen 14 äänivaltaista jäsentä ja 5 junioria.

Seuran vuosibudjetti oli 27.125 €. Kunnan toiminta-avustusta saatiin 4.200 €. Toimintaan on hankittu varoja edelleen mainostuotoilla ja muutamilla talkoilla. Ylimääräistä työtä aiheutti toiminta-avustuksen haun ja jatkossa myös tilityksen siirtyminen sähköiseen muotoon. Ko. sähköinen prosessi ei kaikilta osin sovellu monilajisen yleisseuran toiminnan kuvaukseen eikä ole kovinkaan yksinkertainen eikä selkeä. Lisäksi vuosittain on tullut monenlaista byrokratiaa ja erilaisten selvitysten tekoa lisää seuratyöhön kuten henkilötietorekisteri, tuloverorekisteri, laajat pelastussuunnitelmat tapahtumiin, järjestyksenvalvojavaatimukset, pankki- ja postipalvelujen vaikeutuminen sekä salinkäyttövarausten monimutkaistuminen ja siivous-/laskutussysteemin muutos jne. Kaikki nämä ovat lisänneet seurojen toimihenkilöiden työtaakkaa entisestään. Varsinainen urheiluseuran toiminnan tarkoitus tahtoo jäädä sivuseikaksi.

Tansseista ei nykyisellään juurikaan ole järjestäjälle taloudellista hyötyä, mutta JuuU haluaa tarjota omalla paikkakunnalla edullista sosiaalista liikuntaa/viihdettä varttuneelle tanssikansalle. Tansseja järjestettiin Työppärillä kaksi kertaa. Kevään tanssit pyörähdeltiin lauantai-iltana 23.3. Niinan ja Antin tahtiin 48 tanssijan voimin. Syksyn tansseissa siirryttiin sunnuntaitansseihin ja 1.12. pääsylipun lunasti 39 tanssijaa Markku Leinosen soittaessa. Järkkäreinä toimivat keväällä Aimo Nykänen sekä Jarmo ja Marja-Leena Vepsäläinen ja lipunmyynnissä Kauko Räsänen. Joulukuun tansseissa olivat järjestelytehtävissä Aimo Nykänen, Pirkko Inkinen, Sinikka Väyrynen ja Jarmo Vepsäläinen. Arpajaiset järjestettiin joulukuun tansseissa.

Seuran bussiin myytiin mainostilaa.

Järjestyksenvalvojina toimittiin Ellinpäivien avajaisissa/toritansseissa heinäkuussa yhdessä JTY:n kanssa. Toritansseissa myös myytiin muurinpohjalettuja, kahvia ja grillimakkaraa avajaisyleisölle. Mukana näissä talkoissa 14 henkeä JuuU:sta.

Aurausviittoja pystytettiin muutama kilometri Pentinniemessä.

Pohjois-Karjala lehden taajamajakelu Juuassa hoidettiin toukokuussa.

Seuralehti Piikkari julkaistiin joulukuussa. Lehteä on julkaistu yhtäjaksoisesti vuodesta 1975 lähtien ja kyseessä oli Piikkarin 45. vuosikerta. Lehden vastaavana toimittajana toimi seuran puheenjohtaja apuvoimineen. Juttuja kirjoittivat mm. eri jaostojen ja toimintojen vastuuhenkilöt. Ilmoitushankinnasta vastasi jälleen Aimo Nykänen. Taitto on tehty Vaarojen Sanomilla.

Buffettia pidettiin lähinnä vain lentopalloturnauksissa..

Joulupukkipalvelua toteutettiin jouluaattona jo 40. kerran. Pukkipalveluun osallistui 13 henkilöä. Vastuuhenkilönä toimi seuramme puheenjohtaja apunaan seuran sihteeri. Jouluaattona  JuuU:n pukit vierailivat 49 paikassa eri puolilla Juukaa. Ennen joulua JuuU:n pukki vierailli viidessä eri tilaisuudessa. JuuU:n joulupukkipalvelulla on suuri merkitys juukalaisessa joulussa. Tämä näkyy ns. vakioasiakkuuksina, sillä useassa paikassa käydään jo toisessa tai jopa kolmannessa polvessa. Myös joulupukkipalveluun osallistuneet henkilöt ovat sitoutuneet vahvasti ko. toimintaan, sillä aattoillan pukkipalvelun useimmat mukana olevat ovat osallistuneet vuosien ja jopa vuosikymmenten ajan. Pukkipalveluväelle järjestettiin perinteinen pukkipalaveri ja kahvitus aaton aattona seuran toimistolla.

Seuran pienoisbussia (hankittu 2008) säilytettiin ”seuran toimistolla” puheenjohtajan ja sihteerin pihassa. Bussin mittariin kertyi vuoden aikana reilut 7500 kilometriä. Seuran yleisurheilun kilpailu- ja leiritysmatkoja oli tästä noin 2400 kilometriä, kuntojaoston osuus oli noin 3900 kilometriä. Nyrkkeilymatkoja kirjautui vuonna 2019 ajopäiväkirjaan vähän yli 300 kilometriä. Johtokunnan vastuulle kuuluvia huolto-, katsastus-, yms. matkoja kertyi noin 360 kilometriä. Loput, noin 620 kilometriä, muodostuivat yhteistyötahojen maksullisista ajoista. Bussin huollosta vastasi Aimo Nykänen.

Seuralla on 2018 kahdeksi vuodeksi myönnetty rahankeräyslupa K-Marketin asiakkaiden pullonpalautuslahjoituksia varten. Uusi lupa haettiin pelkästään JuuU:n nimissä, mutta tuotto jaetaan edelleen tasan JuuU:n, JuPS:n ja Coach-Teamin kesken.

Seuralla on yleishyödyllisten yhteisöjen verohuojennus-päätös viideksi vuodeksi ajalle 2015-2019.

Seuran jäsenmäärä oli vuoden lopussa 406, joista noin 200 on alle 15-vuotiaita. Jäsenmäärän laskussa näkyy juukalaisten syntyvyyden väheneminen, työn perässä muualle muutto sekä muutamien suurperheiden poisjäänti seuran toiminnasta. Toivottavaa jatkossakin olisi, että myös yhä useammat lasten vanhemmat liittyisivät jäseneksi. Seuran jäsenrekisterin ylläpito ja laskutus on ”seuran toimistolla” ja siitä vastaa seuran puheenjohtaja.

Joulu-LETE:ssä 12.12. julkistettiin Juuan Urheilijoiden vuoden JuuUlainen ja tällä kertaa johtokunnan valinta kohdistui Arvo Hynyseen. Perusteluina valinnalle oli Arvon pitkäaikainen toiminta seuran jaostoissa, pitkäaikainen urheilu-ura lentopallossa ja yleisurheilussa sekä vuosikymmeniä kestänyt aktiivinen toiminta yleisurheilukilpailujen toimitsijana ja eri tapahtumissa talkoolaisena.

TUL:n Karjalan piirin piirihallitukseen on kuulunut jäsenenä seuran puheenjohtaja Jarmo Vepsäläinen. Piirin yleisurheilujaostoon ovat kuuluneet Teuvo Närhi ja Aimo Nykänen.

TUL:n Karjalan piirin 100-vuotisjuhlassa lokakuussa palkittiin seuran puheenjohtaja Jarmo Vepsäläinen pitkäaikaisesta toiminnastaan piirihallituksessa.

Juuan kunnan järjestämään järjestöjen avustusjärjestelmän infotilaisuuteen lukion kahviossa 14.1. osallistui JuuU:sta 3 henkilöä.

Juuan Liikettä 24H-tapahtuman suunnittelupalaveriin huhtikuussa JuuU:sta osallistui 3 henkilö ja samoin kesäkuussa ja elokuussa pidettyihin palavereihin.

Jänteen kanssa 13.1. pidettyyn hiihtopalaveriin osallistui JuuU:sta viisi henkilöä.

Kunnan 25.2. järjestämään salimaksuja käsittelevään palaveriin osallistui seurastamme kolme henkilöä. Kunnan liikuntapalaveriin joulukuussa osallistui kolme henkilöä.

Seuratyöntekijää käsitteleviin palavereihin 13.5. ja 27.5. osallistui JuuU:sta kaksi henkilöä. Koska seuratyöntekijästä ei ole ollut JuuU:lle mitään hyötyä, sanoutui seura irti koko hankkeesta.

Juuan Urheilijat kustansi Jänteen torstairastien karttamaksut 30.5., ratamestarina toimi Ville Ovaskainen ja suunnistajia oli 42.

Lastenohjaajakoulutukseen Juuassa osallistui seitsemän seuramme jäsentä, lisäksi Polvijärvellä JuuU:laisia oli mukana vastaavassa koulutuksessa kaksi ohjaajaa. Nämä kaikki ovat aloittaneet LETE-kerhojen ohjaamisen.

Vuoden aikana muistettiin lukuisia seuran jäseniä ja yhteistyökumppaneita. Muistettiin kevään JuuU:laisia ylioppilaita (5) ruusuin ja historiakirjoin. Joulu-LETEssä luovutettiiin uusille LETE-ohjaajille (11) seuran historiakirjat. Yhteistyökumppaneista muistettiin Juuan Eläkkeensaajia 50-vuotisen toiminnan johdosta, Juuan työväenyhdistystä työväentalon 110-vuotisjuhlan yhteydessä sekä TUL:n Karjalan piiriä 100-vuotisesta toiminnasta.

Vuoden aikana menehtyneitä seuramme toimintaan osallistuneita muistettiin seuraavasti: Kauko Räsänen ja Jorma Hirvonen kukkalaitteilla sekä Kalevi Gröhniä ja Erkki Rossia adressein. Johtokunnan jäsen Ville Ovaskaista muistettiin vauvan syntymän johdosta ja syntymäpäivien osalta muistettiin seuraavia: Sylvi Vepsäläinen 85v, Juho Parviainen 80v, Eila Tuononen 80v, Aimo Nykänen 75v, Raimo Tuononen 75v, Hilkka Lampinen 75v, Kirsti Kirjonen-Rossi 70v, Seppo Kuittinen 70v ja Juhani Ryynänen 60v. Lisäksi muistettiin seuran toiminnantarkastajia.

Seuramme kunniapuheenjohtaja ja varapuheenjohtaja Kauko Räsäsen poismeno on seurallemme suuri menetys sekä toiminnallisesti että hallinnollisesti.

Seuran tapahtumista tiedotettiin Piikkari-lehdessä, Vaarojen Sanomissa ja seuran omilla harrasteryhmissä jaetuilla tiedotteilla.

Seuran tietoja on luettavissa myös seuran nettisivuilla, joiden ylläpidosta on vastannut pääosin puheenjohtaja ja kuntojaoston osalta Armi Repo. Facebook-sivujen päivityksestä on vastannut Annika Tolvanen.

Juuan Urheilijat oli edelleen mukana paikkakunnalla lukuisten suurten ja pienempienkin tapahtumien järjestelyissä. Yhteistyötä tehtiin monien eri tahojen kanssa, mm. kunnan kulttuuri- ja liikuntatoimi, Juuan Jänne, Juuan Palloseura, Coach Team, Pohjois-Karjalan Osuuspankki, Juuan sydänyhdistys, Juuka-seura, Etelä-Suomen Juuka-seura, Poikolan koulu, Juuan työväenyhdistys. Tarkemmin tapahtumista, osallistujamääristä ja yhteistyökuvioista kerrotaan kunkin jaoston toimintakertomuksessa.