Johtokunnan toimintakertomukset

Juuan Urheilijat ry

Toimintakertomus vuodelta 2021

 

Vuosi oli Juuan Urheilijoiden 54. toimintavuosi, jota väritti Korona ja sen tuomat rajoitukset.

Johtokunnassa ovat toimineet: puheenjohtaja Jarmo Vepsäläinen, varapuheenjohtaja Raili Nevalainen, sihteeri/rahastonhoitaja Marja-Leena Vepsäläinen sekä jäseninä Aimo Nykänen, Raimo K. Tuononen, Armi Repo, Kirsi Martikainen, Elisa Ryhänen ja Ville Ovaskainen. Johtokunta on kokoontunut 2 kertaa ja käsitellyt 28 pykälää. Koronan vuoksi asioita käsiteltiin paljon puhelin ja sähköpostipäätöksinä.. Seuran vuosikokoukseen työppärillä osallistui 7 seuran jäsentä ja syyskokoukseen 13 äänivaltaista jäsentä.

Seuran vuosibudjetti oli 23.560 €. Kunnan toiminta-avustusta saatiin 4.000 €. Toimintaan on hankittu varoja edelleen muutamilla mainostuotoilla ja talkoilla sekä jäsenmaksutuotoilla vaikka vuonna 2021 seuran jäsenmaksu oli vapaaehtoinen, niin suurin osa jäsenistä maksoi kuitenkin maksun. Korona-pandemian ja siitä johtuneiden rajoitusten vuoksi monia seuran tapahtumia ja talkoita jäi toteutumatta, varsinkin alkuvuodesta ja näin ollen myös seuran varainhankinta on jäänyt minimaalisen pieneksi.

Toimintasuunnitelmassa mainitut kahdet JuuU:n järjestämät tanssit työppärillä jäivät toteutumatta Korona-rajoitusten vuoksi. Myöskään perinteisiä järjestyksenvalvojatehtäviä kesällä ei ollut tapahtumien peruuntumisen vuoksi.

Seuralehti Piikkarin osalta olisi kyseessä ollut painetun lehden 47. vuosikerta, mutta Korona-pandemian jatkumisen ja ilmoitushankinnan hankaluuksien vuoksi tästä pitkän harkinnan jälkeen raskain mielin luovuttiin. Korona–Piikkari julkaistiin vuoden 2021-2022 vaihteessa seuran nettisivuilla ja tähän koottiin niitä juttuja ja asioita, joita oli aiottu alun perin painettuun lehteen. Todennäköisesti painettu Piikkari-lehti jää tulevaisuudessa historiaan ja pyritään kehittämään nettiversiota.

Toinen vaikea päätös liittyi joulupukkipalveluun. Joulupukkipalvelua mietittiin viime tippaan Korona-rajoitusten vuoksi, mutta pukkipalvelu päätettiin kuitenkin toteuttaa. Pukkipalveluun osallistui 9 henkilöä ja pukit vierailivat 32 kodissa aattona ja 3 tilaisuudessa ennen joulua.

Varsinaisesti buffettia ei pidetty lentopalloturnauksissa eikä muissakaan tilaisuuksissa, koska tapahtumia ei voitu rajoitusten vuoksi toteuttaa.

Elokuussa neljänä päivänä osallistuttiin K-Market Pielisherkun hyllytystalkoisiin kolmen hengen voimin. Tamminiemen kodan ympäristötalkoissa oltiin elokuussa viiden raivurin ahkeroidessa.

Seuran pienoisbussia (hankittu 2008) säilytettiin ”seuran toimistolla” puheenjohtajan ja sihteerin pihassa. Bussin mittariin kertyi Korona-vuoden aikana vain 1762 kilometriä. Seuran yleisurheilun kilpailumatkoja oli tästä 233 kilometriä, kuntojaoston osuus oli 313 kilometriä. Johtokunnan vastuulle kuuluvia huolto-, yms. matkoja kertyi 245 kilometriä. Loput, 971 kilometriä, muodostuivat yhteistyötahojen maksullisista ajoista. Korona-rajoituksista johtuen kilpailuja, leirityksiä ja tapahtumia jouduttiin perumaan todella paljon ja näin ollen bussikaan ei juuri liikahtanut paikaltaan normaaleihin vuosiin verrattuna. Bussin huollosta vastasi Aimo Nykänen. Koronan vaikutuksesta bussin ajot vähenivät siinä määrin, että bussi päätettiin laittaa joulukuun alusta alkaen seisontavakuutukseen toistaiseksi.

Seuralla on toistaiseksi myönnetty rahankeräyslupa K-Marketin asiakkaiden pullonpalautuslahjoituksia varten. Lupa on pelkästään JuuU:n nimissä, mutta tuotto jaetaan edelleen tasan JuuU:n, JuPS:n ja Coach-Teamin kesken.

Seuralle saatiin monien vaiheiden jälkeen yleishyödyllisten yhteisöjen verohuojennus-päätös viideksi vuodeksi ajalle 2020-2024.

Seuran jäsenmäärä oli vuoden lopussa 384, joista reilut 160 on alle 15-vuotiaita. Jäsenmäärän laskussa pidemmällä ajalla näkyy juukalaisten syntyvyyden väheneminen sekä lasten poisjäänti seuran toiminnasta. Seuran jäsenrekisterin ylläpito ja laskutus on ”seuran toimistolla” ja siitä vastaa seuran puheenjohtaja.

Juuan Urheilijoiden vuoden JuuUlainen julkistettiin perinteisesti Joulu-LETEssä. ja tällä kertaa johtokunnan valinta kohdistui seuran puheenjohtajaan ja sihteeriin eli Jarmo ja Marja-Leena Vepsäläiseen. Perusteluina valinnalle oli heidän pitkäaikainen ja monipuolinen toiminta seurassa, Marja-Leenalla yli 30 vuotta ja Jarmollakin 25 vuotta sekä heidän yli 20 vuotinen toiminta LETE-kerhoissa. Lisäksi johtokunta painotti heidän toimintaansa Korona-aikana uusien toimintojen ideoijina ja heidän vahvaa yhteistyötä naapuriseurojen ja .järjestöjen kanssa sekä uusien yhteistyötahojen etsintää.

TUL:n Karjalan piirin piirihallitukseen ovat kuuluneet jäseninä seuran puheenjohtaja ja sihteeri. Piirikokoukseen seuran edustajina osallistuivat Raili Nevalainen ja Aimo Nykänen. Piirin yleisurheilujaostoon ovat kuuluneet Teuvo Närhi ja Aimo Nykänen, joskaan jaosto ei varsinaisesti kokoontunut vuoden aikana kertaakaan.

Juuan Urheilijat kustansi perinteiseen tapaan karttamaksut Jänteen torstairasteilla 2.9.. Osallistujamäärä 65 oli kesän ennätys. Ratamestarit Reima ja Ville Ovaskainen kiittelivät erityisesti JuuU:n LETE-ryhmää mukanaolosta.

Jänteen ja kunnan kanssa pidettyyn hiihtopalaveriin 17.2. osallistui JuuU:sta kolme henkilöä. Lisäksi kesällä järjestettiin Lasten Liikuntapäivän palaveri ja Hilipasu-palaveri sekä osallistuttiin kunnan ja seurojen liikuntapalaveriin. Syksyllä osallistuttiin kahteen tammikuulle 2022 aiotun Lasten Liikuntapäivän suunnittelupalaveriin yhdessä kunnan liikuntatoimen sekä Jänteen, JuPS:n, Coach Teamin ja Sydänyhdistyksen kanssa.

Vuoden aikana muistettiin lukuisia seuran jäseniä ja yhteistyökumppaneita.

Keväällä muistettiin neljää ylioppilasta historiakirjalla.

Lasten syntymien johdosta muistettiin kahta perheitä. Syntymäpäivän osalta muistettiin Niilo Inkistä ja Ritva Paanasta seuran villasukilla ja lahjakortilla. Kukkakauppias Seija Löllöä kiitettiin hyvästä yhteistyöstä seuran historiakirjalla hänen jäädessään vapaaherrattareksi. Pankakosken Valpasta muistettiin seuran 100-vuotisen taipaleen johdosta. Juukalaislähtöiselle huippuvalmentaja Mervi Brandenburgille luovutettiin seuran villasukat ja historiakirja hänen käydessä LETE-Fantti-kisojen palkintojen jakajana Juuassa. VS. liikuntasihteeri Pirjo Sistoselle luovutettiin seuran pyyhe ja historiakirja hänen siirtyessään työhön Nurmekseen. Lisäksi muistettiin seuran toiminnantarkastajia. Juuan Vuoden Liikuttajiksi valittuja Lassi Kirjavaista sekä Antti ja Kyösti Nykästä muistettiin joulukuun lopulla Kinkun sulattelupelien yhteydessä kutakin suklaarasialla ja seuran historiakirjalla.

Vuosi 2021 Korona-rajoituksineen on aiheuttanut edelleen seuralle ja seuratoimijoille varsin paljon ylimääräistä päänvaivaa. Tapahtumia, kilpailuja ja toimintoja on jouduttu perumaan, vaihtoehtoisia toimintoja on mietitty ja toteutettu mitä on pystytty.  Kaikki tämä jatkuva epävarmuus siitä mitä pystyy tekemään ja mitä ei sekä miten ja missä asioista tiedotetaan, on luonut seuratoimijoille ja seurapäättäjille ylimääräistä huolta, vaivaa ja ahdistusta.

Seuran tapahtumista tiedotettiin Vaarojen Sanomissa ja seuran omilla harrasteryhmissä jaetuilla tiedotteilla. Paikallislehdestä on saatu hyvin palstatilaa sekä tapahtumien ennakkojuttuihin että itse tapahtumista uutisointiin.

Seuran tietoja on luettavissa myös seuran nettisivuilla, joiden ylläpidosta on vastannut pääosin puheenjohtaja ja kuntojaoston osalta Armi Repo. Facebook-sivujen päivityksestä on vastannut Annika Tolvanen ja Elisa Ryhänen, joka lisäksi vastasi seuran Instagram-tilin luomisesta.

Juuan Urheilijat oli edelleen mukana paikkakunnalla monien tapahtumien järjestelyissä, mitä nyt Korona-rajoitusten vuoksi pystyi järjestämään. Yhteistyötä tehtiin monien eri tahojen kanssa, mm. Juuan kunnan liikuntatoimi, Juuan Jänne, Juuan Palloseura, Coach Team, Juuan sydänyhdistys, Etelä-Suomen Juuka-Seura, Juuan työväenyhdistys, Juuan Eläkkeensaajat, Juuka-Seura, Pohjois-Karjalan Osuuspankki, Juuan Riistanhoitoyhdistys. Tarkemmin tapahtumista, osallistujamääristä ja yhteistyökuvioista kerrotaan kunkin jaoston toimintakertomuksessa.

Juuan Urheilijat oli vuoden aikana kahden kuntalaisaloitteen alullepanija ja sai niihin mukaan allekirjoittajiksi myös Jänteen, JuPS:n ja Coach Teamin. Ensimmäinen aloite koski Korona-kompensaatiota sisäliikuntapaikkojen käyttömaksuun. Ko. aloite johti siihen, että salien käyttäjille syksy 2021 oli maksuton. Aloitteella ajettiin takaa uusien salinkäyttäjien mukaan saantia sekä entisten harrastajien aktivointia takaisin liikunnan pariin.

Loppuvuodesta tehty toinen aloite koski Kulttuuri-liikuntahallin tilaisuuksien maksullisesta siivouksesta ja/tai itse toteutetusta siivouksesta luopumista. Myös tämä aloite meni hyvinvointilautakunnassa läpi.