Kuutamohiihto 24.3.2021

8.5.2021

Kuu lymyili hiihtäjiltä piilossa

Juuan Jänne, Juuan Urheilijat ja kunnan liikuntatoimi tarjosivat hiihdon harrastajille mahdollisuuden keskiviikko-iltana 24.3. omatoimiseen Kuutamohiihtoon putkiladulla. Järjestäjiä epäilytti kaikkein eniten hiihtäjien pääsy lähtöpaikalle Ilvolankoskelle, sillä päivällä 10 asteeseen lämmennyt sää sulatti lumen Sorveuksentiellä sohjoksi, mikä oli todellinen haitta liikenteelle. Onneksi siihenkin saatiin illan mittaan apua. Kunnan toimesta ladut oli saatu jälleen hyvään kuntoon ja illan pikkupakkanen teki laduista luistavat. Reitillä oleva muutama tien ylitys aiheutti vähän päänvaivaa, sillä teiden aurauksesta johtuen ladulta oli varsin jyrkkä laskeutuminen ja nouseminen tieuran kohdalla. Pienen korjauksen jälkeen ja hiihtäjien varovaisuuden ansiosta onnettomuuksilta vältyttiin. Tuuli tuiversi ja heitteli puista roskia ladulle, mutta onneksi niistä ei ollut haittaa. Reitin varrelle laitetut soihdut sammuivat aluksi tuulessa, mutta Arvo hiihti reitin toiseen kertaan ja sytytti tulet uudelleen tunnelmaa luomaan.

Illan hämärtyessä muutamia kymmeniä hiihtäjiä sivakoi ladulla jotkut itsekseen nautiskellen jotkut pienissä ryhmissä. Suurin osa lykki koko putkiladun perille asti ja takaisin eli yhteensä 16 kilometriä. Koska kyseessä oli omatoiminen hiihto, ei perinteisiä tarjoiluja matkan varrella eikä maalissa ollut eikä hiihtäjiltä tietenkään peritty myöskään osallistumismaksua. Hiihtäneiden kesken arvottiin lahjakortteja paikalliseen urheiluliikkeeseen. Onnettaren suosimille ilmoitettiin voitosta vielä samana iltana.

Alkuillasta ladulle lähteneitä kuu ei loisteellaan liiemmälti valaissut, sillä kuu lymyili varsin paksun pilviverhon takana. Illan kuluessa pilviverho alkoi vähitellen ohentua ja lähes täysikuu alkoi valaista maastoa ja maisemia yhdeksän maissa ja tarjosi viimeisinä ladulle lähteneille hyvät olosuhteet myös näkemisen osalta.

Hiihtäjät olivat tyytyväisiä omatoimisen Kuutamohiihdon järjestelyihin sekä ladun kuntoon ja luistoon. Järjestäjiä lämmitti kovasti myös nuorten hiihtäjien näkyminen ladulla, mikä antaa uskoa lajin tulevaisuuteen.

Jänne, JuuU ja kunnan liikuntatoimi kiittää kaikkia talven omatoimihiihtoihin osallistuneita. Toivottavasti ensi talvena hiihtotapahtumat voidaan jälleen järjestää perinteiseen tapaan.