Toimintakertomukset

YLEISURHEILUJAOSTON TOIMINTAKERTOMUS 2023

 

1. Jaoston jäsenet ja kokoukset

Jaostoon ovat vuonna 2023 kuuluneet Jarkko Tuononen pj., Arvo Hynynen, Aimo Nykänen vieraskilpailuvastaava, Teuvo Närhi, Yrjö Ryhänen, Juhani Ryynänen aikuisurheiluvastaava, Jarmo Vepsäläinen, Elisa Ryhänen, Mirva Kukkonen ja Raili Nevalainen sihteeri.

Jaosto kokoontui vuoden aikana 4 kertaa. Asioita on hoidettu/sovittu myös puhelimitse.

2. Yleisurheilutoiminta

2.1. Seuraluokitus ja luokkaurheilijat

Nuorisotoimintakilpailussa kerättiin 10 pistettä. Sijoitus koko Suomen luokittelussa oli 226.

Sisulisäluokittelussa (9-15v) Pohjois-Karjalassa JuuU sijoittui seitsemänneksi ja pisteitä kertyi 28 (2022 sijoitus 9. ja pisteitä 14).

Aikuisurheilijoiden sijoitus oli valtakunnallisesti 171. ja SAUL-maljapisteitä saavutettiin 8.

Kilpailukaudella 2023 oli JuuU:ssa 6 lisenssiurheilijaa, joista 4 oli alle 15-vuotiaita.

Luokkaurheilijoita JuuU:ssa oli 3 kaudella 2023. Luokkaurheilijoiden määrä on laskenut viime vuosina huomattavasti. Kaudella 2018 luokkaurheilijoita oli vielä 12.

2.2. JuuU:n järjestämät kilpailut

LETE-Fantti -hallikisat

Salilla järjestettiin 27.4. avoimet leikkimieliset LETE-Fantti –hallikisat 2-12 –vuotiaille lapsille LETE-vuoroilla. Lajeina pienemmille oli 20 metrinjuoksu, vauhditon pituus ja tarkkuusheitto. Isommilla oli 10 metrin juoksu lentävällä lähdöllä, vauhditon pituus ja kuntopallonheitto. Fantti veti kaikille alkujumpan ja kaikki osallistujat palkittiin. Kilpailijoita oli 40, lasten vanhempia 26 ja toimitsijoita 10 eli salilla tapahtumassa oli läsnä kaikkiaan 76 henkilöä.

Hippo-kisat

Yhdessä Pohjois-Karjalan Osuuspankin kanssa järjestettiin 15.6. perinteiset Hippo-kisat, joihin osallistui 84 lasta sarjoissa 2-12 vuotta. Vanhemmat, isovanhemmat, sisarukset ja toimitsijat (28) huomioiden oli kokonaismäärä Ilvolankosken kentällä lähes 200 henkilöä.  Lajeina kaikissa sarjoissa oli pikajuoksu ja pallonheitto ja kaikki kilpailijat palkittiin pankin lahjoittamilla mitaleilla ja katuliiduilla. Osallistujia oli lomailijoiden myötä eri puolilta Suomea. Pankki tarjosi lapsille mehun ja munkin sekä aikuisille munkkikahvit.

LETE-Fantti –kisa

LETE-Fantti –kisa 2-12 -vuotiaille järjestettiin 13.7 Ilvolankosken kentällä. Päivällä satoi vettä, mutta sade taukosi juuri ennen kisojen alkua. Aluksi Fantti piti kaikille alkujumpan.  Lajeina oli pikajuoksu ja pallonheitto. Fantti jakoi mitalit heti juoksun jälkeen maalissa. Kaikille tarjottiin kisan jälkeen jäätelöt ja lapset saivat myös mehut.  Kilpailijoita oli 57, mikä oli todella hyvä määrä. Toimitsijoita tarvittiin 22 kisojen läpiviemiseksi.

Syyskuun kisat

Kisat pidettiin 9.9.2023 ja lajeina oli kuula, kiekko ja pituus. Sarjoja oli 8-vuotiaista alkaen. Kisaan osallistui kuusitoista (16) kilpailijaa, joista muutamia aikuisurheilijoita.

2.3. Muut/muiden järjestämät kilpailut

Veteraanikansalliset

Seurayhtymä Mutalan Riento, Polvijärven Vauhti ja Juuan Urheilijat järjesti perinteiset veteraanien kansalliset kisat Joensuussa kesäkuussa. JuuU:sta mukana oli yhdeksän (9) toimitsijaa, jotka huolehtivat kiekko- ja kuulakisan toimitsijatehtävistä. JuuU:sta osallistui kilpailuihin kaksi (2) urheilijaa.

Mestaruuskilpailut

Piirinmestaruuskisoissa saavutettiin yhteensä neljä (4) mitalisijaa. Niistä piirinmestaruuksia oli yksi, hopeaa kaksi sekä pronssia yksi. Aikuisurheilijoiden SM-kisoissa saatiin yksi pronssimitali. Tärkeimmiksi kilpailuiksi oli toimintasuunnitelmassa määritetty nuorempien eli 9-13-vuotiaiden osalta pm-sisulisäkilpailut Pyhäselässä elokuun alussa. Näihin kilpailuihin JuuU:sta osallistui kolme kilpailijaa. Näiden kisojen lisäksi Aapo osallistui koululiikuntaliiton SM-kisoihin, saaden kultamitalin keihäässä.

Muut kilpailut

Vuoden aikana muihin kilpailuihin yleisurheilijamme osallistuivat 51 eri kilpailuun. Näistä lajiosallistumisia kertyi nuorille 34 ja aikuisille 41. Lisäksi urheilijoitamme osallistui muutamiin polkujuoksu- ja pitkänmatkan juoksutapahtumiin.

2.4. Yleisurheilukauden päättäjäiset

Yleisurheilukauden päättäjäiset pidettiin Ilvolankosken kentällä 21.9. ATLETEn ja Kesä-LETEn päättäjäisten yhteydessä. Samalla järjestettiin leikkimielinen pallonheittokisa, johon osallistuivat myös lasten vanhemmat. Kisailijoita pallonheitossa oli 30. Palkintojenjaon yhteydessä kerrattiin kesän tapahtumia. Kesäkaudelta palkittiin 6 urheilijaa sekä toimitsijoita ja talkoolaisia 37.

Palkitut urheilijat:

Vuoden yleisurheilija: Aapo Ryynänen

Aikuisurheilijat: Raili Nevalainen ja Juhani Ryynänen

Vuoden nuoret urheilijat: Siiri Juppi, Helmi Toivanen ja Arttu Tuononen

Pakitut toimitsijat ja talkoolaiset:

Ulla Gröhn,  Sulo Halonen, Arvo Hynynen, Markku Hyttinen, Leena Juppi, Santtu Juppi, Viljo Kakkinen, Mirva Kukkonen, Hilkka Lampinen,  Aino Lehtoranta, Kirsi Martikainen,  Paavo Muhonen, Raili Nevalainen, Aimo Nykänen, Teuvo Närhi, Heidi Ovaskainen, Reima Ovaskainen, Tellervo Puoskari, Yrjö Puoskari,  Armi Repo, Risto Repo, Tiina Repo, Elisa Ryhänen, Kirsi Ryhänen, Yrjö Ryhänen, Hilla Ryynänen, Ismo Ryynänen, Juhani Ryynänen, Jaana Salmi, Irja-Liisa Simanainen, Keijo Tanskanen, Jarkko Tuononen, Kaija Turunen, Pertti Turunen, Jarmo Vepsäläinen, Marja-Leena Vepsäläinen, Pentti Voutilainen

3. Ohjaus ja valmennus

Vuonna 2023 JuuU:ssa toimi LETE-kerhoissa ja yleisurheiluvalmennuksessa 5 ohjaajaa/valmentajaa ja yksi apuohjaaja sekä temppuradoilla lasten vanhempia valvojina.

Ohjaajat ja valmentajat:

Jarkko Tuononen, valmentaja/ohjaaja Kesä-ATLETE, ohjaaja Sportti-LETE kevät/syksy

Marja-Leena Vepsäläinen, ohjaaja Perhe- ja Pallero-LETE kevät/syksy, Kesä-LETE

Jarmo Vepsäläinen, valmentaja/ohjaaja Kesä-ATLETE, Sportti-LETE kevät/syksy, Perhe- ja Pallero-LETE kevät/syksy

Raili Nevalainen, apuohjaaja Perhe- ja Pallero-LETE ja Sportti-LETE kevät/syksy, Kesä-LETE

Elisa Ryhänen, ohjaaja Perhe- ja Pallero-LETE kevät/syksy, Leikki-LETE kevät/syksy, Kesä-LETE

Mirva Kukkonen, ohjaaja Leikki-LETE kevät /syksy, ohjaaja Kesä-ATLETE

4. LETE-kerhot

LETE-kerhot kokoontuivat kevätkaudella (tammi-toukokuu) 15 kertaa salilla ja kerran mäenlaskussa Koulukeskuksen mäessä.

Kevätkauden päättäjäiset järjestettiin toukokuun alussa salilla inkkariteeman merkeissä. Aluksi ohjelmassa oli kaikille yhteinen laululeikki, jonka jälkeen lapset vanhempineen kiersivät neljä erilaista toimintapistettä ryhmissä. Lopuksi leiriydyttiin salin lattialle nauttimaan naisten grillaamista makkaroista ja pillimehuista. Päättäjäisiin osallistui 45 lasta ja 40 aikuista.

Kesäajan (touko-syyskuu) ATLETE toimi Ilvolankosken kentällä torstaisin. ATLETE on yleisurheilun lajiharjoittelua, joka tähtää kilpaurheiluun, joskaan ei tosikkomaisesti. Seuran oman hyvän välineistön lisäksi käytetään kentän välineistöä harjoitustoiminnassa. Kunnostettu ja tasokas Ilvolankosken kenttä mahdollistaisi nykyistä laajemman käytön ja yleisurheilusta kiinnostuneita lapsia ja nuoria pitäisi saada toimintaan mukaan enemmän.

Kesä-LETEä pidettiin pienemmille lapsille (1-7v) perheineen aloittaen toukokuun lopulla ja lopettaen syyskuun lopulla. Kesä-LETE kokoontui kaikkiaan 11 kertaa ja osallistumia kirjattiin 148. Syyskuun alussa osallistuttiin Jänteen torstairasteille Ilvolankosken kentän ympäristössä. Kesä-LETEssä liikuttiin monipuolisesti ja leikinomaisesti lasten ehdoilla.

Syyskaudella LETE-kerhot kokoontuivat salilla 11 kertaa. Osallistujia oli edellisvuotta enemmän, mutta Pallero- ja Perhe-LETE toimivat kevään tavoin yhdessä ja myös silloin tällöin Leikki- ja Sportti-LETEläiset yhdistettiin yhteen ryhmään erilaisten hippa- yms. leikkien mahdollistamiseksi. Normaalin salitoiminnan lisäksi lapsille järjestettiin virkistykseksi mm. pienimuotoinen Halloween-disco. Lasten oikeuksien päivän kunniaksi jaettiin kaikille kerholaisille suklaajoulukalenterit.

Syyskauden päättäjäiset eli Joulu-LETE järjestettiin salilla joulukuun alussa. Paikalla oli lapsia 60, aikuisia 40 sekä 20 talkoolaista. Aluksi tanssittiin Fantin vetämänä tonttupolkan tahtiin. Tanssin jälkeen julkistettiin Vuoden JuuUlainen. Lapset jaettiin kolmeen ryhmään erilaisten tehtävien suorittamista varten. Isommat lapset kävivät juoksemassa uudistetulla juoksusuoralla. Yhdessä salinlohkossa oli askartelupiste, jossa sai askarrella joulukortteja tai joulukoristeita. Tässä oli lisäksi Eilan ja Armin runotuokio ja tonttuleikki sekä korttien etsintää. Juuan Sydänyhdistyksellä ja Pohjois-Karjalan Sydänpiirillä oli ohjelmassa kepparirata ja noppien osoittamia hauskoja jumppatehtäviä. Lopuksi lukion kahviossa oli kaikille tarjolla mehua, glögiä, pullaa ja pipareita. Ongintapisteellä lapset saivat käydä onkimassa itselleen joulupussin. Joulupukkikin vieraili päättäjäisissä.

LETE-ryhmien osallistujat 2023

ryhmän nimi                                                                                        kevät / syksy

Pallero-LETE (1-2v+vanh.)&Perhe-LETE (3-5v+vanh.)                   367  /  267

Leikki-LETE (5-7v) & Sportti-LETE (7-12v)                                    212  /  254                          

Kesä-LETE lapsiperheille                                                                    148

ATLETE (7-15v)                                                                                          41                             

Yhteensä koko vuosi                                                                                1289

5. Muu toiminta

5.1. Leijona-hiihdot

Yhdessä Jänteen, LC-Juuan ja kunnan liikuntapalvelujen kanssa järjestettiin koko perheen Leijona-hiihto ja ulkoilutapahtuma 28.2 Taivaanpankolla. Kyseessä ei ollut mikään hiihtokilpailu vaan hiihtäjille oli erilaisia tehtävärasteja hiihtokoulun tyyliin. Lions Club Juuka vastasi tapahtuman tarjoiluista (makkarat, kahvit, mehut, munkit). Osallistujia oli kaikkiaan 88, joista 25 lasta. Kaikki lapset palkittiin Leijonamitalein ja kunnan tuubihuivein.

5.2. Leiritys

Vuonna 2023 alue- tai piirileiritykseen ei JuuU:sta osallistunut ketään.

Aapo Ryynänen osallistui Pihtiputaan keihäskarnevaalien keihäskouluun.

5.4. Liikettä 24H -tapahtuma

JuuU oli monen muun yhdistyksen tavoin mukana järjestämässä 25.-26.8. Liikettä 24H -tapahtumaa. LETE-ohjaajat leikittivät lapsia ja aikuisiakin Tulikivi-Areenalla perjantaina klo 16-18. Mukana oli 14 lasta, 11 aikuista ja 5 ohjaajaa.

Lauantaiaamuna oli yleisurheiluharjoitusten vuoro, ajankohta ja muut päällekkäiset toiminnot supistivat osallistujamäärän 3 lapseen ja 3 aikuiseen.

5.5. Temppurata lauantaisin

Temppurataa järjestettiin kevätkaudella kerran kuussa lauantaisin lapsiperheille uudella salilla neljä (4) kertaa.

Tammikuussa 26.1. temppuradalle osallistui 26 lasta, 17 aikuista ja 4 talkoolaista.

Helmikuussa 25.2. lapsia oli peräti 39 ja aikuisia 29 sekä talkoolaisia 5.

Maaliskuun temppuradalla 25.3. oli mukana 26 lasta, 17 aikuista ja 3 talkoolaista.

Huhtikuussa 22.4. lapsia oli 29, aikuisia 16 sekä talkoolaisia 7.

Yhteistyökumppanina temppuradoilla oli jokaisella kerralla MLL sekä viimeisellä kerralla myös Sydänyhdistys ja silloin ohjelmassa oli radan kiertämisen lisäksi mm. askartelua, ongintaa, onnenpyörä ja etsintätehtäviä.

Lapsiperheet olivat iloisia ja tyytyväisiä siihen, että tällaista toimintaa vapaaehtoisvoimin heille järjestetään.