Ylemmäisen hiihto 2022

19.12.2022

Ylemmäisen hiihto mitalihuumassa

Ylemmäisen hiihto päästiin parin vuoden tauon jälkeen toteuttamaan sunnuntaina 20.2.2022 Putkiladulla perinteiseen tapaan. Toissa vuonna lumen puutteen vuoksi hiihto jäi toteuttamatta ja viime vuonna Korona-rajoitteiden takia Ylemmäisen hiihto sivakoitiin omatoimihiihtona. Lumen puutetta ei tällä kertaa ollut, tapahtumaa edeltävällä viikolla Kangasvalkeisen laavun nuotiopaikka ympäristöineen jouduttiin lapioimaan kahdesti lumisateiden vuoksi. Tällä kertaa hiihdossa oli erityinen iloinen vivahde, sillä useimmat olivat ani varhain aamulla seuranneet Kerttu Niskasen upeaa pronssihiihtoa ja kuunnelleet Kiekkoleijonien olympiakullan kunniaksi Porilaisten marssia.

Kunta oli huolehtinut aamulla Putkiladun isolla koneella loistavaan kuntoon, mistä osallistujat antoivatkin varauksettomat kiitokset. Myös sää suosi hiihtoa, sillä pilvipoutainen muutaman pakkasasteen keli sopi erinomaisesti tämän tyyppiselle retkihiihdolle. Putkiladulle lähti kaikkiaan 81 hiihtäjää, joista suurin osa kävi perillä Kangasvalkeisen laavulla nauttimassa järjestäjien mehu- ja makkaratarjoilusta. Hiihtäjien ikähaitari oli eskari-ikäisistä yli 80-vuotiaisiin. Kymmenkunta osallistujaa hiihti reitin vähintään kahteen kertaan ja saivat näin kokoon reilun 30 kilometrin hiihtolenkin, joku vielä lisälenkin sen päällekin. Juukalaisten lisäksi osallistujia oli mm. Joensuusta ja aina Porvoosta saakka. Hiihtäjien hyvä osallistujamäärä lämmitti kovasti järjestäjiä ja osallistujien hyväntulisuus huokui taukopaikoilla, kuten aiemmillakin kerroilla.

Retuvaaralla asuvat Kyösti Korhonen ja Birgitta Tiainen olivat Ylemmäisen hiihdossa mukana ensimmäistä kertaa. Heidän mielestään latu oli erinomainen ja maastoltaan sopivan helppo leppoisaan laturetkeen. Ensimmäistä kertaa maksullisella laturetkellä olivat mukana myös Porvoosta lomailemaan saapuneet Virpi ja Seppo Nurminen. He olivat paikallislehdestä huomanneet tapahtumat ja pääsivät nyt mukaan lomamatkan suuntauduttua tänne. Virpi Nurminen kertoi käyvänsä nyt ensimmäistä kertaa Kangasvalkeisen laavulla vaikka hänen juurensa ovat Juuassa. Kolin mökiltä hiihtoon olivat tulleet joensuulaiset Anne ja Kalevi Asp, joiden mielestä on hienoa, että tällaisia pienempiäkin hiihtotapahtumia järjestetään, joihin osallistumiskynnys on matalampi kuin suurissa tapahtumissa. Nuoremmat hiihtäjät Hilla Ryynänen ja Jade Korhonen kertoivat hiihdon sujuneen puolimatkaan hyvin ja totesivat välineiden toimivan sen verran hyvin, ettei paluumatkakaan Ilvolankoskelle tuota ongelmia.

Hiihdon huoltopisteet toimivat Kangasvalkeisen laavulla, missä oli tarjolla mehua ja nuotiomakkaraa sekä maalissa Ilvolankoskella mehua pullakahvien kera. Tapahtuman järjestelyistä vastasivat vuosien kokemuksella JuuU, Jänne ja kunnan liikuntatoimi.

Hyvin onnistunut tapahtuma sai järjestäjät pohtimaan myös tulevien Ylemmäisen hiihtojen kehittämistä. Jälleen kerran nousi ajatuksena esiin lasten ”oman” Ylemmäisen järjestäminen lyhyemmällä reitillä. Toisena ajatuksena mietittiin makkaranpaiston sijoittaminen maaliin Ilvolankoskelle, sillä nyt osa hiihtäjistä ei paista makkaraa kesken hiihtolenkin, mutta maalissa se tulisi ehkä kyseeseen. Varsinkin lasten Ylemmäisessä tämä toimisi, koska lapsille koko lenkin hiihtäminen on liian pitkä matka ja he jäävät ilman makkaraa. Katsotaan mitä nämä ajatukset poikivat jatkosta. Hiihtäjiltä tuli toiveita siitä, että voisiko Putkilatu olla kunnossapidon osalta Juuan ykköslatu, koska sillä on eniten hiihtäjiä aamuvarahaisesta iltahämärään.